Ce este un exchange de criptomonede și cum funcționează?

Un exchange de criptomonede este o platformă online care îți permite să cumperi sau să vinzi criptomonede.

Ce este un exchange de criptomonede?

Un exchange este locul unde se pot schimba criptomonede și este cel mai bun loc unde poți vinde sau cumpăra active digitale.

Serviciul oferit de un exchange crypto este contra cost, deci pentru fiecare tranzacție efectuată pe platformă trebuie plătit un comision.

Cum să alegi un exchange crypto potrivit pentru tine?

Pornind de la premisa că este posibil să-ți creezi mai multe conturi pe diferite platforme, este totuși important să nu te înregistrezi „la întâmplare” pe fiecare site de cumpărare și vânzare de criptomonede.

Acest lucru este recomandat în mare parte din motive de securitate: un exchange nu este imun la atacurile cibernetice, așa cum nu sunt nici portofelele create pe aceste platforme.

Ținând criptomonedele într-un loc a cărui securitate nu depinde direct de tine, trebuie neapărat să ai încredere în acel exchange și să știi că activele tale digitale sunt pe mâini bune.

Apoi trebuie să iei în considerare și datele tale personale, necesare pentru înregistrarea pe platformă. Nu le poți lăsa la îndemâna oricui.

Exchange-uri crypto sunt multe: Binance, FTX, KuCoin, Crypto.com, Coinbase etc.

Acestea sunt cu siguranță cele mai populare, folosite și eficiente platforme de schimb crypto, dar care dintre acestea ți se potrivește cel mai bine?

Punctele de luat în considerare atunci când alegi un exchange de criptomonede sunt diferite, iar unele sunt strict personale, cum ar fi disponibilitatea de a tranzacționa cu derivate și futures.

Ai nevoie de așa ceva? Nu toate exchange-urile oferă acest serviciu, așa că alegerea ta va cădea asupra altora care, în schimb, îți pot oferi posibilitatea de a-ți varia tranzacțiile.

Iată câteva puncte importante de luat în considerare atunci când alegi un exchange de criptomonede:

  • Securitatea platformei: primul aspect de luat în considerare. Securitatea platformei este esențială pentru utilizatori deoarece activele digitale vor fi depuse în cadrul acesteia.
  • Tipuri de criptomonede tranzacționate: cantitatea și tipul de monede tranzacționate este foarte importantă, deoarece ai mai multe oportunități de investiții.
  • Capacitatea de a cumpăra în EUR: capacitatea de a cumpăra în EUR reduce pe termen lung costurile de cumpărare și vânzare care vor fi efectuate pe platformă.
  • Costurile comisioanelor (Withdraw, Maker e Taker fees): evaluarea costurilor comisioanelor de retragere și mai ales de cumpărare/vânzare în cadrul platformei este un aspect fundamental de luat în considerare.
  • Sediul fizic al companiei: a ști unde își are sediul compania în cauză te poate face să înțelegi multe despre compania în cauză.
  • Ușurință în utilizare a platformei: deoarece va trebui să interacționezi cu aplicația de schimb de multe ori, este important să înțelegi clar tot ceea ce faci în cadrul acesteia, fără prea multe probleme.
  • Network pentru Withdraw: capacitatea de a retrage o criptomonedă într-o rețea sau alta cântărește foarte mult în ceea ce privește taxele pe care va trebui să le plătești, prin urmare, cu cât platforma este capabilă să suporte mai multe rețele, cu atât va fi mai ieftin să transferi fondurile.
  • Funcții care pot fi folosite de platformă: prin intermediul platformelor exchange poți să faci mult mai multe, nu doar să cumperi și să vinzi criptomonede. Deci trebuie să ai în vedere și anumite funcții care te pot interesa, de exemplu carduri crypto, staking etc.

Jetoanele (token-urile) platformelor exchange

Nu toate token-urile au la bază un exchange, dar (aproape) toate exchange-urile au un token, depinde de utilizatori dacă este sau nu convenabil pentru ei să le folosească.

Platformele de exchange crypto precum Binance, FTX, Crypto.com au propriul utility token, care este un token legat de platformă și care poate fi folosit pentru a obține reduceri, rambursări pe cardul lor sau pentru a debloca alte funcții suplimentare.

De obicei, prețul acestor jetoane este legat de creșterea numărului utilizatorilor sau de funcțiile puse la dispoziție de platformă.

În consecință, dacă un exchange funcționează bine și numărul de utilizatori din cadrul acestuia crește, este probabil ca pe termen lung și prețul jetonului său să crească.

Apropo de asta, trebuie avut în vedere că unele platforme, precum Binance, își ”ard” o parte din token-uri în funcție de profiturile obținute de companie în fiecare trimestru.

„A arde token-uri”, burn, înseamnă literalmente eliminarea lor din circulație, reducerea ofertei totale.

Scopul este de a crește valoarea intrinsecă a token-ului și de a preveni ca acesta să devină excesiv de inflaționist.

Unele dintre aceste exchange-uri încearcă să dezvolte sau chiar și-au dezvoltat propriul blockchain care are de obicei o monedă ca valută nativă, astfel poate fi cheltuită pentru a plăti tranzacții și pentru a activa contracte inteligente.

Acest lucru duce la necesitatea de a cumpăra token-ul exchange-ului de către toți utilizatorii care doresc să folosească acel blockchain.

Diferența dintre un exchange CEX și DEX

Inițial au existat doar platforme exchange centralizate, care permiteau cumpărarea, vânzarea sau schimbul de criptomonede.

De puțin timp, pe DeFi (Decentralized Finance), au apărut unele platforme exchange descentralizate, care îți permit să schimbi criptomonede cu alți utilizatori care folosesc platforma.

Care sunt cele mai mari diferențe dintre exchange-urile centralizate (CEX) și cele descentralizate (DEX)?

Prima și cea mai importantă este capacitatea de a deține propriile chei private.

Nu trebuie uitat că atunci când deții criptomonede în cadrul unui CEX, un exchange centralizat, nu vei mai fi singurul proprietar ale cheilor private și deci nici măcar ale criptomonedelor, pentru că vei delega această responsabilitate platformei de schimb.

În schimb, folosind un DEX, întotdeauna vei fi unicul proprietar ale cheilor private, deoarece vei folosi contractele inteligente care îți vor permite să schimbi criptomonede fără a fi nevoie să le transferi pe serverele sale.

Pe lângă această primă diferență majoră, trebuie să subliniem că CEX-urile sunt, de fapt, centralizate, iar controlul se face printr-o companie privată care are sarcina de a administra serverele și toate tranzacțiile care au loc în cadrul platformei.

Acest lucru nu este posibil într-un DEX, adică o platformă descentralizată și, prin urmare, este fără o putere centrală sau un server central.

În spatele unui exchange DEX nu se află proprietari, ci mai degrabă programatori care au dezvoltat inițial DApp-ul și care, odată lansată aplicația, dețin doar un procent majoritar din token-urile platformei, dar nimic mai mult.

Verificarea KYC la exchange-urile de criptomonede

Oricare dintre aceste platforme de schimb centralizat implementează verificarea KYC: Know Your Customer. Adică necesitatea înregistrării datelor utilizatorului, însoțite de documente care pot confirma identitatea persoanei.

Prin urmare, va fi important să aveți o carte de identitate, pașaport sau permis de conducere în fazele de creare a contului pe un exchange centralizat.

Dacă utilizați platforme de încredere, nu este nimic de care să vă temeți.

Este sigur să deții criptomonede pe un exchange?

Ca în orice activitate care se desfășoară în totalitate online, în acest caz, tranzacționarea sau investiția pe piața criptomonedelor, nu există nimic total sigur și lipsit de riscuri.

Până în prezent, lumea criptomonedelor, parțial din cauza reglementării proaste, parțial prin natura sa, nu este deosebit de atentă la protecția investitorilor care sunt întotdeauna considerați responsabili pentru greșelile lor.

De asemenea, bursele crypto nu oferă servicii de „asigurare” în cazul unei pierderi de fonduri, indiferent de cauza acelei pierderi.

Sfatul meu este acesta: păstrează criptomonedele într-un exchange cât mai puțin timp posibil.

Deci, devine evident că alegerea platformei de schimb crypto nu este banală și necesită o atenție maximă.

Concluzie

Ajuns la sfârșitul acestui articol, îți recomand să verifici cu mare atenție platforma exchange unde te vei înscrie.

Sfatul meu este să începi cu un exchange bine ales și apoi încet, în funcție de nevoile tale sau de orice modificări făcute de platformă, deschizi alte conturi pe alte exchange-uri.

Citește și:

Aplicații crypto

Ce este blockchain.

Lasă un comentariu