Ce este NFC și la ce folosește această tehnologie?

Ai auzit vorbindu-se despre NFC, dar nu știi ce este și la ce poate fi folosită această tehnologie?

În acest articol găsești totul despre tehnologia NFC, ce este și cum poate fi utilizată pe telefonul mobil.

Ce este NFC?

NFC, acronim pentru Near-field communication (comunicare în câmp apropiat), este o tehnologie de comunicare fără fir (wireless) care permite ca două dispozitive să comunice între ele bidirecțional și fără contact, la o distanță foarte apropiată.

Această metodă de comunicare este o evoluție a tehnologiei RFID (Radio Frequency Identification) care, spre deosebire de NFC, comunică doar într-o singură direcție.

De exemplu, cardurile contactless funcționează cu tehnologia RFID.

Fiind un standard de comunicare destul de lent, NFC este folosit în principal pentru a transfera cantități mici de date între două dispozitive din apropiere.

Mai exact, două dispozitive NFC pot comunica între ele la o distanță de cel mult 10 cm, dar din motive de siguranță, trebuie ca dispozitivele implicate să nu fie mai îndepărtate de 3-4 cm unele de altele.

Viteza maximă care poate fi atinsă de tehnologia NFC este de 424 kbit pe secundă.

Cum activezi NFC pe telefon?

Dispozitivele compatibile cu NFC (telefoane, tablete, unele dispozitive Bluetooth etc.) au un cip încorporat care poate oferi acest tip de conexiune.

Dacă telefonul tău este mai vechi și nu ai NFC, pe piață se găsesc carduri SIM și microSD cu cipuri NFC, care sunt utile pentru configurarea dispozitivelor care nu au acest tip de conexiune.

Poți să vezi dacă telefonul tău are NFC accesând Setări > Conectare dispozitive > NFC.

La anumite versiuni de Android poți să găsești opțiunea de activare NFC și în meniul cu setări rapide, cel care trebuie glisat în jos din partea de sus a ecranului.

Odată activat NFC, dispozitivul va putea comunica cu alte dispozitive pe care această tehnologie este activată, cum ar fi terminalele de plată sau etichetele NFC.

Ce sunt etichetele NFC?

Sunt circuite mici în care se salvează o cantitate infimă de date care pot fi citite prin apropierea unui dispozitiv cu NFC activat.

Etichetele NFC pot fi programate pentru a efectua o acțiune asupra dispozitivului care este apropiat.

În acest fel, de exemplu, este posibil:

  • să transmiți contacte și informații altui dispozitiv cu NFC
  • să activezi/dezactivezi o alarmă
  • conectare la Wi-Fi
  • să activezi un dispozitiv conectat la dispozitivul principal, cum ar fi difuzoarele stereo sau căști

Posibilitățile sunt nesfârșite și cresc odată cu evoluția dispozitivelor.

Cum poți să folosești NFC pe telefon?

Această tehnologie nu este încă foarte răspândită.

Deocamdată, tehnologia NFC este folosită pentru plăți contactless cu telefonul, autentificare și unele proiecte experimentale precum achiziționarea de bilete pe mijloacele de transport în comun sau primirea de informații în muzee și locuri publice.

Conectivitatea NFC nu găsește prea multe aplicații, deoarece viteza de transmisie este destul de slabă.

Cu funcția NFC Android Beam poți transfera fișiere de pe un dispozitiv Android pe altul, dar cu o viteză foarte mică chiar și pentru o simplă fotografie.

În ceea ce privește interacțiunea în mediile publice, tehnologia NFC nu s-a impus încă pe deplin deoarece există altele la fel de valabile, precum codurile QR.

Impulsul decisiv pentru o mai mare difuzare a acestei metode de comunicare a fost dat de Google și Apple, alegând-o ca tehnologie de autentificare pentru plățile contactless, care va fi din ce în ce mai răspândită în viitor.

Această metodă de comunicare a fost aleasă pentru plățile contactless din motive de securitate, inclusiv marele avantaj de a nu fi nevoit să porți asupra ta un card de credit care poate fi furat, pierdut sau clonat.

În plus, activarea și utilizarea Google Pay sau Apple Pay poate fi făcută și mai sigură datorită integrării unui sistem de identificare biometrică, de exemplu cu amprentă digitală.

Conectivitatea NFC în comparație cu alte tehnologii

La prima vedere se pare că tehnologia NFC seamănă foarte mult cu Bluetooth, dar în realitate nu sunt deloc asemănătoare.

Bluetooth necesită împerecherea dispozitivelor și deseori durează câteva secunde pentru a se activa, în timp ce NFC este instantaneu și nu necesită nicio configurare.

În plus, raza de acțiune a conexiunii Bluetooth este mult mai mare, așa că dacă ar fi folosită pentru plăți și acțiuni cu date sensibile, ar fi mult mai riscant, deoarece este susceptibil la intruziunile infractorilor cibernetici din apropiere.

Conectivitatea NFC funcționează doar până la maximum 10 cm distanță, în multe cazuri la 4 sau maxim 5 cm, astfel încât pericolul intruziunii fizice a unui cracker este aproape complet evitat.

Cum poți să plătești cu telefonul?

Dacă ai NFC pe telefon și prin intermediul unei aplicații de plată, poți să-ți transformi telefonul într-un portofel virtual.

În acest mod poți face plăți cu telefonul fără să ai la tine cardul de debit/credit.

De exemplu, instalezi aplicația Google Pay pe telefon Android sau Apple Pay pe iPhone, creezi un cont, introduci datele cardului în aplicație, apoi când ai nevoie să faci o plată trebuie doar să apropii telefonul de POS.

Desigur există și alte aplicații pentru plăți în afară de Google Pay și Apple Pay. Le-am dat ca exemplu pentru că sunt cele mai folosite la nivel internațional.

Este sigură tehnologia NFC?

Da, este o tehnologie foarte sigură deoarece comunicarea are loc între dispozitive care sunt foarte apropiate unele de altele.

În plus, dacă folosești NFC pentru plăți contactless, datele cardurilor bancare sunt stocate în mod criptat în aplicația de plată.

Acestea fiind spuse, este clar că tehnologia NFC poate fi folosită pentru a transmite malware sau pentru a efectua escrocherii digitale, dar vorbim de atacuri care sunt foarte puțin probabile și foarte greu de implementat, mai ales în comparație cu simplitatea relativă a altor metode de înșelăciune.

Lasă un comentariu