Program de făcut stick USB bootabil cu Windows sau Linux

Căutați un program de făcut stick USB bootabil? În acest articol găsiți o listă cu cele mai bune programe gratis, care vă permit să creați un stick USB bootabil cu diferite sisteme de operare (Windows sau Linux) sau cu unele programe care vă pot ajuta atunci când Windows-ul nu mai pornește.

Dar mai întâi iată câteva informații utile despre stick-urile bootabile.

Ce este un stick USB bootabil?

Un stick USB bootabil este un simplu stick USB (pen drive/flash drive), care a fost formatat și pe care apoi s-a încărcat o imagine ISO (poate fi un sistem de operare sau diferite programe) cu un program special făcut pentru acesta operație, astfel, la pornirea calculatorului, acesta va încărca mai întâi informațiile stocate pe stick, nu de pe HDD.

Spre deosebire de un CD/DVD bootabil, care este foarte ușor de făcut cu un program de inscripționare precum IMGBurn, pe un stick USB nu este îndeajuns doar să încărcați fișierul ISO, ci trebuie mai întâi să-l faceți bootabil.

Când este util să creați un stick bootabil?

Un stick USB bootabil vă ajută să instalați un sistem de operare pe calculatoarele care nu au în dotare o unitate optica (cum ar fi netbook-urile), să testați distribuțiile Linux fără să le inscripționați pe CD/DVD, să creați un stick USB cu un sistem de operare care apoi se poate folosi pe orice calculator fără să accesați sistemul de operare instalat pe HDD sau să creați un pendrive bootabil cu unele programe utile în cazul în care Windows nu mai pornește și doriți să încercați repararea acestuia sau să recuperați datele de pe Hard Disk, cum ar fi kit-ul de programe Hiren’s BootCD.

Este de la sine înțeles că dacă doriți ca PC-ul vostru să pornească încărcând mai întâi datele de pe stick-ul bootabil, trebuie să schimbați ordinea de pornire (boot) din BIOS-ul calculatorului.

Programe de făcut stick-uri USB bootabile

În continuare găsiți cele mai bune programe cu care puteți să creați un stick USB bootabil.

Atenție: înainte să creați un stick bootabil, asigurați-vă că ați salvat datele de pe stick, bineînțeles dacă acestea sunt importante.

Program de făcut stick bootabil gratuit, Rufus

Rufus este un program gratuit, de mici dimensiuni, foarte simplu de folosit și care permite foarte rapid să creați un stick bootabil cu Windows, Linux sau unele programe utile, cum ar fi Hiren’s BootCD sau Trinity Rescue Kit.

Rufus, download gratis cel mai bun program de făcut stick USB bootabil

După cum am mai spus, Rufus este foarte ușor de folosit, trebuie doar sa urmați niște pași simpli.

Mai întâi conectați stick-ul USB la calculator și porniți Rufus. Programul va recunoaște automat stick-ul USB.

În continuare, faceți click pe butonul evidențiat cu roz ca să indicați imaginea ISO pe care doriți să o folosiți, în „New volme label”, evidențiat cu galben, este posibil să modificați numele stick-ului pe care îl va avea când este terminata operația, dacă nu alegeți un nume, automat este folosit numele imaginii ISO.

Odată ajunși la acest punct, trebuie doar sa faceți click pe „Start”, evidențiat cu verde.

Nu vă rămâne decât să așteptați timpul necesar creării stick-ului bootabil, timp care poate fi mai scurt sau mai îndelungat, în funcție de dimensiunile imaginii ISO folosite.

Înainte să creați stick-ul bootabil, vă reamintesc să salvați fișierele de pe stick, dacă aveți ceva important, după ce ați făcut click pe „Start” tot ce este pe stick va fi eliminat. Download Rufus.

Program de făcut stick bootabil, UNetbootin

UNetbootin (Universal Netboot INstaller) este un program de făcut stick bootabil cu Linux, cum ar fi Ubuntu, Fedora, Debian, OpenSuse și alte multe distribuții Linux. Programul funcționează pe Windows, Linux și Mac OS X.

Ca sa creeze un stick bootabil, UNetbootin poate să descarce una dintre multele distribuții Linux suportate sau puteți să furnizați voi fișierul ISO, care conține distribuția, dacă acesta nu este prezenta în lista programului.

În plus, programul mai permite și să creați un stick bootabil cu unele utilitare de sistem, care vă ajută în cazul în care aveți probleme cu Windows, cum ar fi SystemRescueCD (repara Windows-ul și permite recuperarea datelor de pe HDD), Kaspersky Rescue Disk (permite să elimine viruși și malware) sau Ophcrack (permite să recuperați parola de la Windows).

UNetbootin, un program gratuit de făcut stick usb bootabil cu Linux

Utilizarea programului este foarte simplă și intuitivă. Mai întâi descarcați programul, conectați stick-ul USB la calculator, apoi faceți dublu click pe programul descărcat, care va rula imediat pentru că nu are nevoie de instalare. Pe desktop va apărea o fereastra ca cea din imaginea de mai sus.

În partea inferioara, evidențiat cu albastru, alegeți tipul drive-ului, apoi în câmpul alăturat, evidențiat cu galben, alegeți litera drive-ului.

Dacă nu aveți o imagine ISO cu o distribuție Linux, puteți să selecționați una făcând click pe „Select Distribution”, evidențiat cu roșu, iar apoi alegeți versiunea din câmpul alăturat, evidențiat cu roz. Bineînțeles că alegând acesta opțiune trebuie sa fiți conectați la internet.

Nu vă mai rămâne decât să faceți click pe „OK”. Programul va începe să descarce mai întâi distribuția Linux aleasa, apoi va extrage și va copia fișierele pe stick-ul USB.

Așteptați timpul necesar, care depinde de conexiunea pe care o aveți la internet și de dimensiunea distribuției alese.

Cum se face un stick USB bootabil cu UNetbootin

Dacă aveți deja o imagine ISO a unei distribuții Linux descărcată pe calculator, alegeți „Diskimage”, evidențiat cu galben în imaginea de mai sus, cu ajutorul butonului evidențiat cu roșu alegeți imaginea ISO, apoi faceți click pe OK, evidențiat cu verde. Aici aveți mai puțin de așteptat pentru că programul nu mai are nevoie să descarce de pe internet distribuția Linux pe care doriți sa o încărcați pe stick.

La terminarea creării stick-ului programul vă oferă posibilitatea să dați un restart la PC, în cazul în care doriți să probați imediat stick-ul bootabil, dacă nu, faceți click pe Exit.

Unetbootin, un program bun de făcut stick USB bootabil

Când doriți să testați stick-ul bootabil, mai întâi trebuie să modificați din BIOS ordinea de boot, apoi cu stick-ul conectat porniți calculatorul. Dacă ați setat bine ordinea de boot în BIOS și stick-ul USB bootabil a fost creat corect ar trebui să vedeți pe ecran o ferestra ca în imaginea de mai sus.

Ca să testați sistemul de operare de pe stick lăsați pe prima opțiune, „Default”, evidențiată cu săgeata roșie și apăsați „Enter” pe tastatura. Dacă doriți să testați alte opțiuni din acesta fereastra vă puteți deplasa sus sau jos cu ajutorul tastelor săgeata de pe tastatura.

Dacă în loc de acesta fereastra se încarcă sistemul de operare instalat pe PC, stick-ul USB nu a fost citit, iar în acest caz mai verificați odată în BIOS ordinea de pornire. Download UNetbootin.

Lasă un comentariu