Descarcă cel mai bun antivirus 2024 pentru PC Windows.
Printre programele de bază de instalat pe un computer cu sistem de operare Windows nu poate să lipsească un antivirus bun.
Dacă vă întrebați care este cel mai bun antivirus gratuit 2024, în acest articol vă prezint câteva programe de securitate gratis, care vă permit să vă protejați computerul de viruși, astfel puteți să-l alegeți pe care credeți că vă este mai util.
Pentru a realiza această listă, pe lângă experiențele personale, m-am bazat pe clasificările antivirus efectuate de AV-Test și AV Comparatives, două companii specializate în securitatea calculatoarelor, care în fiecare lună compară cele mai bune programe antivirus pentru PC Windows.
Un alt lucru important pe care vreau să-l subliniez este că mulți antiviruși din acest articol sunt compatibili nu numai cu sistemul de operare Windows, ci și cu MacOS și Android: două platforme care sunt din ce în ce mai des ținta hackerilor, deci puteți să folosiți același antivirus pe diferite dispozitive.
Citește și: Antivirus Android gratuit.
Cel mai bun antivirus gratuit în 2024, Avast Free
Avast Free Antivirus este un antivirus gratuit complet în aproape toate aspectele.
Se actualizează automat de mai multe ori pe parcursul zilei, este disponibil în limba română și nu este pretențios din punct de vedere al cerințelor hardware, deci este recomandat și pentru calculatoarele mai vechi.
Există, de asemenea, versiunea, mereu gratuită, pentru telefoanele și tabletele Android și, în plus, este disponibilă și versiunea gratuită pentru sistemul de operare MacOS.
Pro: rezultate excelente în testele antivirus. Integrează un manager de parole și un analizor de securitate a rețelei. Pune la dispoziție multe instrumente utile pentru securitate. Scor ridicat în ceea ce privește recunoașterea amenințărilor și procent mic de falși pozitivi.
Contra: în comparație cu alte programe antivirus, a avut un procent anti-phishing destul de scăzut în unele teste. Este gratuit doar pentru calculatoarele de acasă și în scop necomercial. Unele caracteristici suplimentare trebuie achiziționate separat.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin un procesor Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64, 256 MB RAM și 2 GB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows Vista SP2 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows XP SP3 (32 biți). Pentru download faceți click aici.
Antivirus gratuit și bun, Bitdefender Free
În conformitate cu unele dintre cele mai recente clasificări comparative, Bitdefender Free se numără printre programele antivirus gratis care pot combina cel mai bine eficiența și performanța și în ultimi ani a fost deseori considerat cel mai bun antivirus din lume.
Este capabil să detecteze cele mai multe programe malware, nu are caracteristici inutile care să îngreuneze sistemul și este extrem de simplu de utilizat.
Pro: rezultate foarte bune la toate testele antivirus și la testele anti-phishing. Protecția anti-malware foarte bună. Scanare rapidă. Actualizări frecvente. Impact redus asupra performanței sistemului, adică nu consumă multe resurse de calculator. Procent redus de alarme false.
Contra: este disponibil gratuit numai pentru uz personal. Pentru uz comercial trebuie să cumpărați versiunea PRO contra cost. În comparație cu versiunea PRO (cea care trebuie cumpărată), versiunea gratuită pune la dispoziție mult mai puține funcții și opțiuni, ceea ce nu se întâmplă la alte programe antivirus.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin un procesor Intel CORE Duo (2 GHz) sau echivalent, 1,5 GB RAM și cel puțin 800 MB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți). Download aici.
Avira Free Antivirus
Avira Free Antivirus este unul dintre cele mai bune programe disponibile în prezent pe piață în ceea ce privește protecția dispozitivelor, fixe și mobile, de amenințări precum viruși, malware, ransomware și spyware.
Nu are nevoie de multe resurse de computer, are un motor de scanare robust și este disponibil atât în versiunea de bază gratuită, cât și în versiunea PRO plătită, unde mai pune la dispoziție unele opțiuni suplimentare.
Pro: protecție foarte bună și actualizări foarte frecvente. Plugin-urile integrate includ o funcție pentru evaluarea site-urilor web vizitate. Interfață grafică simplă și intuitivă cu toate funcțiile puse la vedere.
Contra: versiunea gratuită nu include protecție web completă. Este numai pentru uz personal. Pentru uz comercial trebuie să cumpărați versiunea contra cost.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin 2 GB de RAM și 2 GB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți). Pentru descărcare faceți click aici.
Kaspersky Free
Kaspersky Free este versiunea gratuită a faimosului antivirus Kaspersky Internet Security, care în ultimele teste a fost clasificat cel mai bun antivirus pentru Windows.
Chiar dacă este gratuit, antivirusul folosește același motor de scanare a versiunii contra cost, deci în ceea ce privește protecția împotriva virușilor, între cele două versiuni nu este nici o diferență.
Din păcate, în versiunea gratuită lipsesc toate celelalte funcții care se găsesc în versiunea contra cost, cum ar fi protecția în timpul tranzacțiilor bancare, controlul parental sau protecția intimității în timpul navigării pe internet.
Interfața este simplă și ușor de înțeles, iar actualizările sunt foarte frecvente și automate.
Pro: rezultate excelente în majoritatea testelor antivirus. Motor de scanare foarte puternic. Este ușor de configurat.
Contra: instalarea durează destul de mult. În comparație cu alte programe antivirus gratis, Kaspersky Free pune la dispoziție mult mai puține funcții în versiunea gratuită.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin un procesor de 1 GHz, 1 GB RAM și 1,5 GB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți). Pentru download click aici.
Comodo Antivirus
Comodo Antivirus este o soluție gratuită all-in-one care protejează computerul Windows de virus și malware în timp real.
Pune la dispoziție numeroase funcții avansate de protecție, inclusiv un mediu virtualizat unde puteți să testați în siguranță programe dubioase sau să navigați pe site-uri potențial periculoase.
Evidențiez doar doua funcții foarte interesante și utile pe care Comodo Antivirus le pune la dispoziție: Viruscope și HIPS.
Funcția Viruscope monitorizează activitățile proceselor care rulează pe computer și vă avertizează dacă întreprind acțiuni care ar putea să amenințe confidențialitatea și/sau securitatea.
Funcția HIPS monitorizează constant sistemul și permite executarea unor procese numai dacă respectă regulile de securitate care au fost aplicate de utilizator. De exemplu, HIPS protejează automat fișierele, folderele și cheile de registru importante din sistem pentru a preveni modificările neautorizate de programe rău intenționate.
Pro: interfață intuitivă și ușor de înțeles. Pune la dispoziție numeroase funcții și opțiuni utile. Nu are nevoie de multe resurse de computer ca să funcționeze, deci este recomandat și pentru calculatoare mai vechi.
Contra: în ultimele teste antivirus a avut un scor foarte scăzut la recunoașterea amenințărilor.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin 384 de RAM și 210 MB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți), Windows XP (32 și 64 de biți).
AVG AntiVirus Free
AVG AntiVirus Free este un alt antivirus gratuit și puternic, care pe lângă faptul că pune la dispoziție numeroase instrumente de siguranță, nu îngreunează foarte mult sistemul de operare. Rețineți că, deși Avast a achiziționat recent AVG, cele două programe antivirus rămân în continuare două produse separate.
Pro: rezultate bune în multe teste de laborator independente. Protecția anti-malware foarte bună. Protecție suficientă împotriva adreselor URL dăunătoare. Plugin-urile integrate includ o funcție pentru evaluarea site-urilor web vizitate și o caracteristică Do Not Track.
Contra: scor scăzut în teste anti-phishing. Scanarea inițială este mai lentă decât media. Numai pentru uz personal.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin un procesor Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64, 256 MB RAM și 2 GB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Microsoft Windows 10 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 8 / 8.1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows 7 SP1 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows Vista SP2 (32 și 64 de biți), Microsoft Windows XP SP3 (32 biți). Pentru descărcare faceți click aici.
360 Total Security
360 Total Security este o suită de siguranța cu protecție în timp real, gratuită doar pentru uz personal, dezvoltată de compania chineză Qihoo.
Are două motoare de scanare proprietare, dintre care unul este cloud (online), astfel ori de câte ori programul găsește un fișier suspect îl confruntă cu baza de date de pe serverele companiei.
Pe lângă cele două motoare de scanare proprietare se mai pot folosi și motoarele programelor antivirus BitDefender și Avira, care în modalitate predefinită sunt dezactivate, astfel nu au un impact prea mare asupra resurselor de calculator.
360 Total Security, pe lângă antivirusul care protejează calculatorul împotriva virușilor, mai pune la dispoziție unele instrumente utile, cum ar fi un spațiu virtual de testare în siguranță a programelor dubioase (Sandbox), un instrument pentru gestionarea programelor care rulează automat în background, un instrument care curăță calculatorul de fișiere inutile, control asupra rețelelor Wi-Fi și multe altele.
Există și o altă versiune, tot gratuită, numită 360 Total Security Essential, care practic pune la dispoziție doar protecția antivirus, fără celelalte instrumente în plus care pentru mulți utilizatori sunt inutile.
Pro: are un motor de scanare robust și asigură protecție în timpul navigării pe internet.
Contra: este disponibil doar pentru uz personal necomercial. Motorul cloud nu se poate dezactiva, deci când aveți conectat calculatorul la internet va fi un transfer continuu de date cu serverele companiei chineze.
Cerințe minime de sistem: este necesar cel puțin un procesor de 1.6 GHz, 512 MB RAM și 1 GB spațiu disponibil pe hard disk.
Sisteme de operare: Windows 10/8.1/8/7/Vista/ (32-bit și 64-bit). Pentru download faceți click aici.
Alte programe antivirus gratis pentru PC Windows
Iată câțiva antiviruși gratuiți și interesanți:
- Nano Antivirus: este un antivirus cu protecție în timp real, care pune la dispoziție și o versiune gratis, dar cu mai puține opțiuni. Este rapid, nu îngreunează prea mult calculatorul și stă bine la capitolul recunoaștere viruși.
- Sophos Home: este un antivirus bun și puternic, dar în versiunea gratuită opțiunile sunt destul de limitate, de exemplu nu se poate scana doar un folder sau un fișier, ori se scanează tot hard-disk-ul ori nimic. Ca să-l descărcați trebuie să creați un cont pe site-ul oficial.
- Panda Free Antivirus: este un antivirus cu protecție în timp real, care până nu demult se baza pe cloud, adică pe o bază de date online, dar în ultimele versiuni a devenit mai tradițional. Baza de date online este foarte importantă încă, dar acum se descarcă mai mulți MB pe calculator, astfel o parte din baza de date cu semnăturile virușilor se instalează pe computer.
- Forticlient: este o suită de securitate gratis cu protecție în timp real. Interfața grafică este simplă și intuitivă, iar impactul asupra calculatorului este minim. Din păcate în versiunea gratis opțiunile oferite sunt puține, de exemplu dacă este detectat un fișier suspect acesta este pus automat în carantină și utilizatorul nu poate lua nici o decizie. Forticlient se poate utiliza și în scopuri comerciale, nu doar personale.
Care este antivirusul vostru preferat?
Bună! Sunt Florin Groza, autorul articolelor de pe blogul floringroza.ro.
Specializat în SEO, programare, web design și marketing online, îmi folosesc cunoștințele pentru a vă ghida prin complexitatea tehnologiei. Fie că e vorba de AdSense, Google Ads, WordPress sau inteligență artificială, scopul meu este să vă ofer sfaturi practice și utile.
avira nu mai functioneaza pe windows xp
Pardon, am vrut sa scriu Avast. Avast nu mai functioneaza pe windows xp
Pff nu pot sa cred ca mai au unii si folosesc windows xp in ziua de azi 😀