Cele mai bune programe pentru partiționarea hard disk-urilor

Ai nevoie să împarți hard disk-ul calculatorului în mai multe părți (partiții, ca să fiu mai exact) dar nu știi ce trebuie să faci sau care software să folosești?

În acest articol găsiți cele mai bune programe gratis pentru partiționarea hard disk-urilor, dar mai întâi haideți să aflați ce înseamnă partiționarea unui HDD și de ce este recomandat să creezi mai multe partiții.

Ce înseamnă să împarți un hard disk în partiții?

Partiționarea înseamnă să vă împărțiți HDD-ul în diferite părți, complet separate între ele. Sistemul de operare le va vedea ca unități separate, astfel fiecare partiție poate fi formatată, redimensionată, unită la altă partiție și gestionată în mod independent. Practic, fizic aveți doar un hard disk în calculator, dar dacă partiționați hard disk-ul, ar fi ca și cum calculatorul ar avea mai multe hard disk-uri.

Care sunt avantajele să aveți HDD împărțit în mai multe partiții?

Având mai multe partiții pe HDD puteți de exemplu să instalați sistemul de operare pe o partiție (în general C) și să salvați datele importante (poze, video, documente, etc.) pe o altă partiție, astfel, dacă apar probleme cu calculatorul și trebuie să formatați și să reinstalați sistemul de operare pe partiția C nu pierdeți datele salvate pe celelalte partiții.

Să aveți mai multe partiții este util și în cazul în care doriți să utilizați mai multe sisteme de operare pe același calculator (dual boot), de exemplu Windows și o distribuție Linux (sau mai multe).

În plus, defragmentarea diferitelor partiții se face mult mai rapid decât dacă aveți o partiție unică.

Iată care sunt cele mai bune programe de partiționat HDD-ul.

Aomei Partition Assistant Standard

Aomei Partition Assistant Standard este unul dintre cele mai bune programe de partiționare pentru Windows și se poate folosi gratis și în scopuri comerciale.

Programul pune la dispoziție tot ce aveți nevoie pentru gestionarea partițiilor, începând cu crearea noilor partiții, redimensionarea, mutarea partițiilor pe HDD, să uniți două sau mai multe partiții chiar dacă acestea nu sunt învecinate, copierea partițiilor de pe un HDD pe altul, clonarea hard disk-ului și migrarea sistemului de operare pe un nou HDD sau SSD.

În plus, pune la dispoziția și posibilitatea să creați un CD bootabil și să folosiți programul de acolo.

Interfața grafică este foarte simplă și ușor de înțeles, în câteva secunde se înțelege cum trebuie folosit acest software.

Programul este compatibil cu orice versiune de Windows, începând cu Windows XP și terminând cu Windows 10. Pentru download faceți click aici.

MiniTool Partition Wizard Free

MiniTool Partition Wizard Free este un alt program gratuit de partiționare, dar, spre deosebire de Aomei, se poate folosi doar în scopuri personale necomerciale.

Interfața grafică este foarte bine realizată, curată, clară și intuitivă.

Cu MiniTool Partition Wizard Free puteți să creați partiții, să le ștergeți, să le redimensionați, să clonați partiții sau tot HDD-ul, să convertiți formatul partiției din FAT în NTFS și multe altele.

Din păcate, versiunea gratuită nu permite să uniți două partiții. Dacă doriți să uniți două partiții puteți să folosiți instrumentul Move/Resize, dar doar dacă acestea sunt consecutive.

Programul este compatibil cu Windows XP/Vista/7/8/10 (32 sau 64 biți). Pentru download click aici.

Lasă un comentariu