Tehnologia Blockchain stă la baza criptomonedelor și este definită ca un registru distribuit, descentralizat și criptat.
Introducere
Sigur ai auzit de tehnologia blockchain de multe ori, dar cum funcționează cu adevărat? Și de ce este o inovație atât de revoluționară?
În acest articol vei descoperi totul despre tehnologia blockchain, care a revoluționat schimbul de informații în ultimii ani și nu numai.
Ce este tehnologia blockchain?
Blockchain-ul este un registru distribuit, descentralizat și criptat.
Algoritmul de bază are funcția de a urmări fiecare tranzacție care a avut loc în rețeaua sa.
De fapt, registrul distribuit nu este altceva decât o bază de date din care există multe copii, fiecare dintre ele păstrată într-un nod al rețelei.
Denumirea blockchain derivă din faptul că această bază de date este împărțită în blocuri, formând astfel un lanț de blocuri pe măsură ce sunt create.
Aceste blocuri trebuie să fie completate cu informații (KB) și, la fiecare anumită perioadă de timp, sunt validate înainte de închidere, astfel se trece la următorul bloc.
Datele fiecărei tranzacții care a avut loc în acea perioadă de timp vor fi imprimate în interiorul blocurilor, plus câteva date de antet: antetul garantează continuitatea și păstrează securitatea, deoarece descriu blocul curent și anterior.
Această concatenare înseamnă că, pentru a modifica un singur bloc, este necesară și modificarea tuturor celor anterioare, făcând imposibilă operația pentru că ar fi nevoie de o putere de calcul imensă.
Deoarece aceasta este o tehnologie distribuită și descentralizată, nu poate avea niciodată un singur administrator, si este administrată de o rețea colectivă de tip peer-to-peer.
Cum funcționează tehnologia blockchain?
Să luăm de exemplu funcționarea blockchain-ului Bitcoin și tipul său de validare definit în jargon: Proof of Work.
În acest caz, cei care se ocupă de controlul rețelei sunt validatorii, numiți mineri, care, pentru a valida un bloc, trebuie să pună computerul lor să rezolve o problemă de matematică foarte complicată.
Primul dintre acești validatori care găsește soluția la această problemă, o împărtășește cu ceilalți, astfel încât aceștia să poată verifica dacă conținutul datelor și istoricul din bloc este același pentru toată lumea.
Dacă acesta este cazul pentru cel puțin 51% dintre validatori (extrași aleatoriu) atunci blocul va fi validat, închis și se trece la următorul.
De ce este importantă tehnologia blockchain?
Pentru a înțelege amploarea și inovația acestei noi tehnologii, încerc să dau un exemplu poate banal, dar imediat: știai că atunci când trimiți un e-mail cuiva, nu trimiți de fapt acel e-mail, dar că ceea ce primește destinatarul este o copie a e-mailul original?
Este clar că, atâta timp cât vorbim despre un schimb de e-mail, aceasta nu este o problemă. Dar când vrem să creăm valoare online, ce putem face?
Valoarea economică este ceva ce nu poate fi duplicat.
Când dai 1 leu cuiva, acel cineva nu poate primi o copie, așa cum nu vei mai putea cheltui același leu.
Inflația ar izbucni, iar leul ar mai valora nimic în puțin timp.
Acum să luăm exemplul unei tranzacții digitale: te-ai întrebat vreodată cum funcționează un transfer bancar?
Operațiunea este destul de simplă: fiecare bancă are propriul server care conține datele tuturor clienților săi.
Când faci un transfer de la o bancă la alta, ceea ce se întâmplă este un schimb de date între cele două bănci, în care banca care trimite îi spune celei care primește că clientul A a trimis 100 de lei clientului B.
În acel moment, cineva va scădea 100 de lei din contul clientului A și va adăuga 100 de lei la clientul B.
Dar, în practică, schimbul nu a avut loc niciodată.
Dacă banca în cauză și-ar pierde toate datele, nu ar mai ști cui aparțin banii, cine este debitorul și cine creditorul.
Datorită tehnologiei blockchain, astăzi există criptomonede, care pot fi văzute ca numerar digital și care nu trebuie să se bazeze pe serverele bancare pentru a fi schimbate, ci funcționează pe propria rețea descentralizată.
Aceste active digitale și inovatoare sunt adesea mult mai rapide decât circuitele clasice, mai puțin costisitoare în ceea ce privește transferul și, mai ales, nu sunt manipulabile.
Ce se înregistrează pe blockchain?
Acesta este un exemplu al modului în care o tranzacție Bitcoin este afișată prin intermediul site-ului gratuit și mai ales open source, blockchain.com:
Să vedem în mod specific datele care pot fi vizualizate în interior:
- Verde: hash-ul acestei tranzacții. Prin hash ne referim la numele de confirmare a acestei tranzacții.
- Roșu: valoarea în dolari a criptomonedelor prezente la adresa persoanei care a inițiat tranzacția, înainte ca tranzacția să aibă loc.
- Albastru: valoarea în dolari a bitcoin-ului trimis.
- Portocaliu: valoarea în dolari a criptomonedelor prezente la adresa persoanei care a început tranzacția, după ce tranzacția a fost executată.
- Roz: taxele plătite validatorilor care au permis această tranzacție.
După cum am menționat deja, aceste date sunt publice și vizibile pentru toată lumea, dar datorită criptării nu se poate identifica cine este proprietarul real al adresei care a trimis sau primit croptomonede, astfel confidențialitatea acestora este garantată.
Rețineți că adresele din blockchain-ul Bitcoin (și multe dintre cele existente) nu sunt anonime, așa cum se spune adesea, ci mai degrabă pseudonime.
Aceasta înseamnă că numele nostru va fi înlocuit cu o adresă personală, generată aleatoriu, care reprezintă adresa portofelului unde primim criptomonede.
Diferite tipuri de blockchain
Public / Permissionless
Bitcoin și Ethereum sunt cele mai cunoscute exemple de blockchain permissionless.
Acest tip de blockchain poate fi centralizat, în cazul în care există puțini validatori în cadrul acestuia, sau descentralizat.
Descentralizarea face echitabil față de utilizatorii care fac parte din ea (niciun utilizator nu poate trece peste altul).
În plus, ne garantează că nimeni nu poate controla, șterge sau modifica informațiile conținute în acesta, inclusiv cele care determină funcționarea protocolului.
Privat / Permissioned
Sunt blockchain-uri în care o singură organizație are autoritate asupra rețelei.
Aceasta înseamnă că nu toată lumea poate face parte. Privat înseamnă inaccesibil, dacă nu ai permisiunile necesare și, desigur, implică și centralizare.
Aceste blockchain-uri sacrifică conceptul de descentralizare, împreună cu toate beneficiile pe care aceasta din urmă le aduce cu sine, în primul rând lipsa de încredere.
Nu toate blockchain-urile permissioned sunt neapărat private. Ele pot fi publice, dar accesul la rețea este limitat și citirea registrului este supusă autorității care deține lanțul.
În concluzie
Blockchain-ul este o tehnologie care de câțiva ani a revoluționat modul nostru de a concepe securitatea cibernetică, introducând concepte precum încrederea, descentralizarea și imuabilitatea care sunt aplicate în prezent nu doar pe piața criptomonedelor, ci și în multe alte sectoare.
Bună! Sunt Florin Groza, autorul articolelor de pe blogul floringroza.ro.
Specializat în SEO, programare, web design și marketing online, îmi folosesc cunoștințele pentru a vă ghida prin complexitatea tehnologiei. Fie că e vorba de AdSense, Google Ads, WordPress sau inteligență artificială, scopul meu este să vă ofer sfaturi practice și utile.